DEODUŠI - další svazek pohádek Jana Wericha

   Po vydání trojdílné Korespondence Voskovce a Wericha jsem se domníval, že literární tvorba obou autorů je uzavřená, že dopisy, pohlednice a telegramy V+W jsou tou závěrečnou tečkou. Naštěstí jsem se mýlil. Před Vánocemi 2012 se na pultech knihkupců objevila další knížka Jana Wericha Deoduši s podtitulem: dospělé pohádky (Deoduši vygenerovala kybernetická mašina, jako zkomoleninu pojmu Jde o duši v pohádce Kybernetická babička). Vydalo ji nakladatelství Albatros pro čtenáře od deseti let, ilustroval Peter Uchnár.
   Museli byste mít hodně veliké štěstí, abyste ji ještě teď někde v knihkupectví sehnali. Tuším, že kniha Werichových pohádek byla rychle vyprodána již v prosinci a byla ozdobou mnoha vánočních stromků. Snad by vám někde v Internetovém obchodě zapomenutou knihu pomohl nalézt některý z počítačových vyhledávačů, tak jako pomohl i mně.
   Sbírka Deoduši obsahuje celkem patnáct pohádek z let 1959 – 1972, které byly většinou již zveřejněny v dříve vydaných sbírkách (Povídky nejen o psech, Lincoln 1933, Úsměv klauna), ale nalezneme zde i bajku Povaha, otištěnou z původního strojopisu i nedokončenou pohádku Alibaba a čtyřicet loupežníků.
   I když jsou pohádky prošpikovány vtipem i moudrým humorem velkého autora („Tatí, budeš brzo dědeček. Vyřiď to mojí mamince, jestli si ještě pamatuješ, která paní v Tvým harému to je…“ z pohádky Žluté mužátko), především jsou to pohádky k zamyšlení. Moudrý klaun, herec, zpěvák, filozof, glosátor, spisovatel, manžel, otec i dědeček do nich vložil hodně z toho, co prožil, co měl rád, co miloval i to co ho bolelo a trápilo. Bolestné báchorky a bajky jsou odrazem doby, kdy mu nebylo ejchuchu nýbrž ouvej (Trest, Vejce pčchá, Povaha). V pohádkách často nalézáme vtipnou aktualizaci, v bajkách pak především pamětníci naleznou obraz doby poslední etapy jeho života.
   Svazek Werichových pohádek Deoduši není knížka na jeden večer (i když má jen 140 stran). Pohádky by se neměly přečíst jedním dechem, ale po jedné. Vybízejí nás k přemýšlení, nutí nás vracet se na začátek děje, hledat příčiny, ptát se proč… Deoduši je výpověď filosofa, jsou tam moudra i krutosti, je to veselé i smutné, je to o lásce i nenávisti, je tam poezie, obdivujeme autorovu fantazii i postoj k realitě.
   Deoduši je nádherná kniha pohádek pro dospělé. Přeji vám, abyste ji někde sehnali.

Vladimír Šauer
Lano-li nenapnelista



1.jpg

2.jpg

3.jpg


webmaster: © Radim Štefan  poslední aktualizace 13. 4. 2024