Nepříliš obšťastňující Obšťastníček …

      Když na pořádný Obšťastník nemáme zatím finance (hlavně na poštovné), tak alespoň takhle… Jaké zprávy chcete dřív, hodně dobré, nebo méně dobré anebo dokonce špatné? Vzhledem k tomu, že je to asi tak napůl, vezmu to na přeskáčku.
      Můj zdravotní stav je vzhledem k věku přiměřený a užívám si s Hankou léta naplno. Například jsme z našeho rybníčku za pomoci Míši-Cvrka, vytahali víc jak třicet kýblů bahna. Jsem sám na sebe hrd, že po dvouleté pauze jsem byl zase schopen se téměř potápět. Vydržel jsem a vydržely i ryby a Hanka má výdrž největší, protože v další etapě uklidila tábornickou maringotku, kde byl uskladňován stavební materiál a kde bude umístěna část výstavy o rybaření pana Wericha. Maringotka byla přesunuta k nové cyklistické stezce, zbavena kol a usazena napevno. Právě se opravuje a upravuje.
      Eva a Zdenek Kamelandrovi z Jablůnky, společně s Pavčou zarámovali plakáty a Li pokračuje v kompletování výstavy. Dostavuje se stavba, zkouší propojení solárů s boilery, instaluje se elektrický kotel, utěsňuje žumpa, měří se radon, zajišťují různá potvrzení a přestože jsme dostali sníženou investiční dotaci, kolaudace na podzim bude. Ovšem vernisáž zřejmě proběhne až na jaře a to pravděpodobně v sobotu 20. dubna k 76 výročí premiéry Vestpoketky a Mezinárodnímu Dni Srandy. Bohužel na trvalé připojení elektřiny a vody už nemáme a nemůžeme tedy zajistit zimní provoz. Podali jsme na letošní rok čtyři žádosti o provozní granty, které byly sice pochváleny, ale pro nedostatek financí nerealizovány a Zastupitelstvo Markvartovic přesunulo jednání o řešení provozu klubu až po kolaudaci.
      Už jistě víte, že jsme vcelku obstáli při hloubkové kontrole NKÚ. Jenomže, pak přišla finanční kontrola z Opavy a napadla běžné účetní postupy, které nám nevytýkala NKÚ a které jsou dvacet let zavedeny na MŠMT. Že se nebere ohled na to, že nemáme žádné placené síly a kancelář je v rodinném domku jsme si v posledních letech už téměř zvykli. Ale že rozhodují finanční kontroly o tom, co je a není při výchovné práci v neformálním vzdělávání s dětmi a mládeží vhodné a přípustné i když to toleruje příslušné ministerstvo, proti tomu se musíme ozvat. Například se neuznává dohoda s markvartovickou skupinou mládeže EU, která v době kdy ještě nebyl dětem v obci přístupný rychlostní Internet, se rozhodla na vlastní náklady a vlastníma rukama postavit vysílač bezdrátového internetu, který slouží také naší kanceláři a má být přesunut na klub hej-rup! To je dokonce v rozporu s řadou pravidel MŠMT a EU-mládeže.
      Projednali jsme tuto situaci se zkušenými bidelníky Zdenkem Karlíkem, Laďou Župkou, Radimem Štefanem, Pavčou Holešem, Vsetínskou Evou, Li Čížkovou (která se také zúčastnila převzetí protokolu v Opavě) a přímo ve Skalici s JuDr. Krivským. Pak byl vypracován protest, který byl v termínu odeslán a právě se projednává. Shodou okolností v minulém týdnu vydalo MŠMT přísnější pravidla, která platí pro příští rok. Neplatila však ještě v roce 2009, který byl kontrolován a má být sankciován. Jsme připraveni poslat stížnost Ombudsmanovi a případně soudu.
      Nejde jen o nás, ale o státní přístup k práci s dětmi a mládeží a kde bohužel platí to, co jsme předvídavě uvedli na našem letošním kalendáři:

Malér je, když se spřáhne Úřední šiml s Oslem!


      Teď pár dobrých zpráv:
      Koncem školního roku vystoupila na školní slavnosti v Markvartovicích skupina kovbojských tanců vedená J. P. Holešem a paní ředitelka přemlouvá Pavču, který vede i pěveckou skupinu která zpívá „Ježkovky“, aby další školní rok pokračoval. Pražáci ve spolupráci s Přerováky uspořádali další Čochtanovu Třeboň. Město Havířov pokračuje v Miniteátru Jiřího Tibitanzla. Šéf přerovských strašidel Laďa Župka vymýšlí další pohádkové soutěže a strašidelné reje. Vsetíňáci připravují Veselé vozíčky. Karviňákům se přes velké úsilí nepovedlo dát dohromady nové webové stránky a definitivně se toho ujal Radim Štefan z Háje ve Slezsku, který počítá se spoluprací všech Werichovců. SCB a hosté by se mohli sejít v klubu hej-rup! buď 29. září anebo o víkendu začátkem října.
      Pak už budeme muset vypustit vodu a uzavřít na zimu. Už jsme dělali „Ježíšskou“ v různých pozdních termínech, letos by to mohlo být trochu upřednostněno. Napište, který z uvedených termínů se vám hodí víc a zda dodržet tradici „Mikulášsko-Ježíšských-Silvestrů.“ Když ano, tak už si připravujte dárky. Jako vždy, každý alespoň jeden daruje a alespoň jeden dostane. Zvláště vítané jsou dárky kolektivní, kdy daruje každý něco ze sebe všem. Těšíte se? Já už se na Ježíška těším přes osmdesát let a ještě mě to mě to nepřešlo. Těšení je koření života a já žiju rád, abych se mohl těšit a smát!
      Spojte se prosím se členy, kteří nemají internet a seznamte je s tímto Obšťastníčkem a hlavně s tím, že před koncem roku díky příspěvku SKM kde jsme kolektivním členem, dostanou konečně obšťastník a kalendářík a že ti kteří zaplatí členské příspěvky do konce I. čtvrtletí, dostanou členskou prémii, kterou se spoustou fotografií z našeho archivu vydává nakladatelství Petrklíč. Takže konečně bude v češtině poprvé vydána “Przygoda teatralna Voskovca a Wericha 1927 – 1938 “ od B. T. Jankowske v překladu Václava Čapka.


Na shledanou v lepších časech – nej.vrch.bid. Karel…




Poznámka:
Pokud se vám text tady špatně čte. nebo si ho chcete vytisknout, můžete si ho stáhnout ve tvaru PDF --> zde
webmaster: © Radim Štefan  poslední aktualizace 13. 4. 2024