Nejvrchnější bidelník Karel II. podotýká …

      Tak jsme vás letos naši milí skalní Werichovci moc neobšťastnili. Tohle je první i poslední Obšťastník v tomto roce. Navíc se nám nepodařilo zkolaudovat Klub hej-rup! a tím pádem ani udělat vernisáž výstavy, která už je připravena. Důvodem jsou (jak jinak) finance! Vypracovali jsme čtyři žádosti o dotace a dostali jen sníženou investiční MŠMT = 80.000 Kč a žádnou dotaci na provoz, takže všechny členské řádné i mimořádné příspěvky jsme museli použít na provozní výdaje a ještě to nestačí na topení v zimě v klubu a nezbylo na víc Obšťastníků, nemluvě o poštovném. Posílali jsme sice obšťastníčky e-mailem a konečně už také vychází, díky Radimovi Štefanovi, naše werichovské stránky www.werichovci.cz. Víme samozřejmě, že někteří naši nejskalnější členové počítače nemají a tak se jim to budeme snažit tím jediným letošním Obšťastníkem s kalendáříkem, vynahradit. Redaktorka Eva Gutová si dá jistě záležet. Ani já nechci zůstat pozadu, jenže mám zprávy dobré asi tak na polovic s těmi horšími. Jak už asi víte, měli jsme na přelomu roku dvouměsíční hloubkovou kontrolu NKÚ, která zjistila v tříletém období jen jednu větší závadu, kdy jsme díky účetní chybě, odvedli MŠMT o 3.528 Kč nižší náš 30% podíl k dotaci. Ale odechli jsme si, protože výstavba klubu byla shledána v pořádku. Jenomže se nemá chválit den před večerem. Pak následovala kontrola vedoucí úřednice pobočky FÚ v Opavě a ta, snad aby přetrumfla NKÚ, po nás chce kromě jiného, vrátit celou provozní dotaci MŠMT 2009 a navíc penále. O tom se podrobnosti dozvíte z připojené kopie stížnosti, kterou jsem poslal Ombudsmanovi.
      Určitě jste zvědavi, jaká bude členská prémie? Bude mimořádná, protože se nám ve spolupráci s nakladatelstvím „Petrklíč“ konečně podařilo vydat "Divadelní příběh Voskovce a Wericha 1927–1938" od polské bohemistky Barbory Terezy Jankowske, která před válkou studovala v Praze. Překlad pořídil náš čestný člen Václav Čapek a my jsme dodali z našeho archivu fotografie. Kniha vyjde letos v prosinci a bude stát 299,- Kč. Vy ji můžete získat jako naši členskou prémii, která vám bude poslána s jarním Obšťastníkem, když pošlete členský příspěvek na příští rok zvýšený o 50,-Kč. Samozřejmě Werichovcům moc pomůžete, když ten mimořádný příspěvek bude vyšší. Celé roky jsme se bránili členské příspěvky zvyšovat, ale jak říkala naše babička: Je zle – koza dojí krev! Ale já říkám s panem Werichem: Všechno se přečká. Tečka!
      P.S.: A až se to přečká, tak se sejdeme v sobotu 20. dubna v Markvartovicích a budeme slavit o den opožděně Mezinárodní den srandy a otevřeme Klub hej-rup! Bude vernisáž výstavy „Taky máte rádi Ježka a Voskovce+Wericha?“ a následuje 8. Werichiáda a to všechno v kostýmech z her V+W (které si přivezete) a libo-li vám bude libo, můžeme navíc ještě oslavit moji čerstvou pětaosmdesátku… Už se chystá peprná Ořechovice, která má na zrak mimořádně blahodárné účinky!
webmaster: © Radim Štefan  poslední aktualizace 13. 4. 2024